احکام شرعی در وسواس نجسی و پاکی
وسواس نجسی و پاکی یکی از انواع شایع وسواس است. واز انجا که مساله نجسی و پاکی با مسایل شرعی مثل نماز و رو ضه همراهی دارد نمی توانیم بدون در نظر گرفتن احکام شرعی برای درمان این نوع وسواس اقدام کنیم.
همان گونه که می دانید مشکل وسواس , موجب اختلال در بسیاری از کارهای انسان می شود. در ابتدا به بعضی از اثرات و پیامدهای وسواس در زندگی انفرادی و اجتماعی اشاره می شود:1- یکی از ضررهای جبران ناپذیر وسواس , اتلاف وقت و از دست دادن سرمایه ارزشمند عمر است و این خسارت بزرگی است ; زیرا بازیابی زمان از دست رفته امکان پذیر نیست .2- اسراف در مصرف آب یا چیزهای دیگر;3- صرف انرژی زیاد برای انجام کارهای تکراری ;4- بازماندن از انجام کارهای مهم زندگی ;5- از دست دادن تمرکز فکری ;6- منزوی شدن و کم رنگ گشتن هویت و شخصیت اجتماعی ;7- روبه رو شدن با تمسخر و استهزای دیگران ;8- ایجاد مشکل در خانواده و آزار و اذیت برای آنها و یا کسانی که به نحوی با شخص ارتباط دارند (مانند هم اتاقی ها و...).
خداوند در قرآن مىفرماید که: «یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر؛ خداوند خواسته است که بر شما آسان بگیرد و نمىخواهد به کسى سخت بگیرد».
پیامبر (ص) فرمود:من بر دین آسانی مبعوث شده ام .
برخی از احکامی که افراد مبتلا به وسواس باید بدانند :
1-در حکم دین اسلام آمده است که باید به نجاست یقین داشته باشد تا حکم به نجاست شود، اما فرد وسواسی هنگامى که شک در نجاست مىکند، حکم به نجاست مىدهد، در حالى که دین اسلام، در شک به نجاست حکم به طهارت داده است.
2-فكر گناه تا زماني كه به مرحله عزم وعمل گناه نرسيده كار حرامي نيست. بنابراین افکار کفرالود یا افکار جنسی باعث باطل شدن اعمال نمی شوند وگناه ندارد.
3- افراد وسواسی باید حکم کثیر الشک را در مورد طهارت ونجاست وهمچنین غسل اعمال کنند.
استمرار اجرای حکم در مورد افراد مزبور (کثیرالشک ) تا زمانی است که این حساسیت بطور کلی در آنها از بین برود لازم است .
حکم کثیرالشک یعنی:کسی که زیاد شک می کند نباید به شک خود اهمیت دهد و حتی اگر یقین به نجاست هم پیدا کند نباید اهمیت دهد چون کثیرالشک است.
4-ایت الله مظاهری چیز نجسی را که با چیز دیگری برخورد کند(متنجس) را برای وسواسی ها نجس نمی دانند
متنجس براي افراد وسواسي متنجس نيست، بنابراين مثل گِلها و آبهايدر کوچه و برفهاي چند روز مانده در کوچهها، گرچه يقين داشته باشد که برخورد بانجاست نموده است، براي او پاک است و ميتواند با همان گِلها و با همان کفشها که بهمستراح رفته است به مسجد برود، و با همان گِلها که ترشح به لباس يا بدن او کرده استنماز بخواند، و با افراد لاابالي در طهارت و نجاست، گرچه يقين داشته باشد که آنهانجس هستند، معاشرت کند و از غذاهاي آنها بخورد و حرام است که بعداً دست و دهان خودرا آب بکشد.
5- براي وسواسي حرام است در چيزهايي که وسوسه او مربوط به آنهاست دقت نمايد، بلکه لازم است بدون فکر و بدون تجسس و بدون تفحص عمل کند، و بعبارت ديگرچنان که گفته شد با بياعتنايي کامل برخورد با چيزها کند تا به گفته امام صادق عليهالسلام شيطان دست از او بردارد.
6-وسواسي در نماز اگر شک يا يقين کردکلمهاي را غلط گفته و يا چيزي را کم يا زياد کرده است، اعتنا نکند، و وسواسي درحق الناس اگر شک کرد که مديون کسي است يا دين خود را ادا نکرده است، اعتنا نکند ووسواسي در کارهاي اجتماعي اگر نميتواند تصميم بگيرد، فوراً يک طرف را انتخاب کند وبه شک خود بلکه به يقين خود عمل نکند.
7-آيت الله مكارم شيرازي در پاسخ شخصي كه از بيماري وسواسي رنج ميبرد و به دعا و توسلات روي آورده بود، فرمود: "مشكل شما در واقع از خود شما است . مقصر اصلي خودتان هستيد .به همين دليل دعاي شما مستجاب نميشود .علت اصلي آن ندانستن مسئله است. مسئله اصلي اين است كه بر شما واجب نيست يقين به طهارت و غسل و مانند آن پيدا كنيد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع گلدیس ، ورودی دوم ، طبقه دوم موبایل ۰۹۱۳۱۷۰۷۲۵۴
تلفن : 31317558 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
وسواس
تاریخ انتشار : 1394-10-09 -
وسواس فکری چیست
تاریخ انتشار : 1394-12-12 -
وسواس خرید
تاریخ انتشار : 1395-12-17تاریخ بروز رسانی : 1395-12-18 -
تریکوتیلومانیا یا وسواس کندن مو
تاریخ انتشار : 1396-09-13
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .